8 domeinen 

Er zijn acht verschillende studiedomeinen in het secundair onderwijs: STEM, Welzijn & Maatschappij, Taal & Cultuur, Economie & Organisatie, Sport, Horeca & Voeding, Kunst & Creatie en Land- & Tuinbouw. 

Daarnaast zijn er een aantal studierichtingen die moeilijk in een vakje te duwen zijn en facetten bevatten van verschillende domeinen. Deze studierichtingen zijn de ‘domeinoverschrijdende’ studierichtingen en hebben allemaal doorstroom als finaliteit. 

Je vindt het fijn om te begrijpen hoe machines werken. Je wil graag een robot leren besturen en met gevaarlijke vloeistoffen werken in een laboratorium schrikt jou niet af. Klinkt dat als iets voor jou? Dan is STEM misschien wel iets voor jou! 

Je bent handig en steekt graag de handen uit de mouwen maar je bent ook niet bang voor logisch denkwerk. 
STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) is geen specifiek vak maar een werkwijze die vooral staat voor onderzoekend leren en probleemoplossend denken. 

Hier vind je de studierichtingen van alle stedelijke scholen binnen het studiedomein STEM. 

 

Je bent commercieel aangelegd en helpt graag mensen op weg. Je bent niet alleen sterk op communicatief vlak, maar ook met cijfers. Herken jij jezelf hierin? Dan is Economie & organisatie misschien wel iets voor jou! 

Elke studierichting binnen dit studiedomein heeft z’n eigen klemtonen. Soms zijn talen heel belangrijk, soms moet je bepaalde wetgevingen door en door kennen en soms is sportiviteit en creativiteit noodzakelijke eigenschappen. 

Hier vind je de studierichtingen van alle stedelijke scholen binnen het studiedomein Economie & Organisatie. 

Je bent gefascineerd door verhalen uit de oudheid. Je wil graag het gedrag van de mens begrijpen. 
Je houdt van vreemde talen en wil veel leren over andere culturen. Mondeling én schriftelijk sta je je mannetje? Dan is Taal & cultuur misschien iets voor jou! 

Hier vind je de studierichtingen van alle stedelijke scholen binnen het studiedomein Taal & Cultuur. 

Je helpt graag mensen. Kinderen, ouderen of mensen met een beperking, je staat altijd voor iedereen klaar. Je wil hun dingen aanleren en hen motiveren. Spreekt dit jou aan? Dan is Maatschappij & welzijn misschien iets voor jou!  

Of je nu werkt in een kapsalon, een bejaardentehuis of een kinderdagverblijf, jij wil ervoor zorgen dat mensen een goed gevoel hebben. Sommige studierichtingen focussen op het streven naar lichamelijke welzijn, waar bij andere studierichtingen het mentale, sociale en pedagogische welzijn centraal staat. 

Hier vind je de studierichtingen van alle stedelijke scholen binnen het studiedomein Maatschappij en welzijn. 

Je bent creatief en hebt fantasie. Je houdt van vormen, kleuren, letters en beelden. Je kan creatief nadenken over dingen en ze ook in het echt uitwerken. Spreekt deze omschrijving je aan? Dan is Kunst & creatie misschien iets voor jou! 

Je vindt het fijn om mensen een kijkje te laten nemen in jouw wereld en je drukt je eigen stempel op alles wat je maakt. In dit studiedomein zitten heel creatieve, abstracte studierichtingen. Daarnaast vind je er ook studierichtingen die je opleiden tot eindverantwoordelijke van bijvoorbeeld drukwerk. 

Hier vind je de studierichtingen van alle stedelijke scholen binnen het studiedomein Kunst & Creatie. 

Je bent gebeten door de sportmicrobe en ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ is jouw motto. Voel jij je aangesproken door die zin? Dan is Sport studeren misschien iets voor jou! 

Je combineert een brede algemene vorming met sport op een hoog niveau. Voor de studierichtingen in Topsportschool Antwerpen moet je een topsportstatuut hebben. 

Hier vind je de studierichtingen van alle stedelijke scholen binnen het studiedomein Sport. 

Je wil nieuwe smaken en geuren ontdekken. Mensen zien genieten van je culinaire creaties geeft je voldoening. Achter het fornuis voel je je opperbest. Herken jij je hierin? Dan is Voeding & horeca misschien iets voor jou! 

Een groot deel van het lespakket bestaat uit oefen- en demonstratietijd. Je komt in contact met de nieuwste gastronomische trends en technieken via binnen- en buitenlandse stages, studiereizen en bedrijfsbezoeken. 

Hier vind je de studierichtingen van alle stedelijke scholen binnen het studiedomein Voeding en horeca.   

Je wil ontdekken hoe groenten en fruit gekweekt worden. Je gelooft in de toekomst en de mogelijkheden van stadslandbouw. Je wil mee nadenken over de voedingsproductie van morgen. Ben jij helemaal mee? Dan is Land- & tuinbouw misschien iets voor jou!   

Hier vind je de studierichtingen van alle stedelijke scholen binnen het studiedomein Land-en tuinbouw. 

Je wil na het secundair onderwijs verder studeren? Dan is een domeinoverschrijdende studierichting iets voor jou! Hierin word je perfect voorbereid op hogere studies aan de universiteit of hogeschool. 

Je houdt van theorie en je schrikt niet van abstracte begrippen. Je krijgt veel algemene leerstof, wetenschappelijke vakken of nieuwe talen.  

Hier vind je onze domeinoverschrijdende studierichtingen.