Hoe werkt secundair onderwijs? 

Sinds september 2019 wordt het secundair onderwijs jaar na jaar gemoderniseerd. De volledige modernisering is afgerond in het schooljaar 2025-2026.  

In de eerste graad (eerste en tweede leerjaar) van het voltijds secundair onderwijs bestaat nu een strikte opdeling tussen A- en B-stroom. Leerlingen ontdekken hier vooral hun interesses en mogelijkheden. Zo kunnen ze op het einde van de eerste graad een gemotiveerde keuze maken voor een studierichting of een studiedomein in de tweede graad (derde en vierde leerjaar). 

In de tweede en derde graad worden studierichtingen nu ingedeeld volgens finaliteiten en studiedomeinen en 4 onderwijsvormen. 

Je kan ook kiezen voor duaal leren: dan leer je op school én op de werkvloer. De vroegere vorm van werkend leren (deeltijds beroepsonderwijs) wordt afgebouwd en stapsgewijs vervangen door duaal leren.  

Kan je kind zich niet optimaal ontplooien in het gewoon middelbaar onderwijs? Dan kan je terecht in het buitengewoon onderwijs

Binnen Stedelijk Onderwijs vind je een ruim aanbod aan studierichtingen. Kies een opleiding die bij jou past en ontplooi je binnen een van de 8 studiedomeinen. Ga op ontdekking en kies een school die bij je past.

Afbeelding
2 leerlingen van Novaplus voeren een experiment uit.