Wie helpt je bij je studiekeuze?

1. Je school

Op de eerste plaats kan je met al je vragen over de studiekeuze terecht bij je eigen school of de school waar ze de studierichting van jouw keuze aanbieden. 

Hoe helpt de school jou? 

  • Al vanaf het eerste middelbaar leer je hoe je een geschikte richting kiest.  
  • Eerst  bekijkt de klassenraad de weg die je al hebt afgelegd en of die goed zit. 
  • Daarna bespreek je samen met de school en je ouders jouw plannen voor de toekomst. Het CLB springt hier ook in. 

Leerlingenbegeleiding op je school 

  • Ook je leerkracht kan je bijstaan als je vragen of problemen hebt in verband met je studie of op persoonlijk vlak. 
  • De leerlingenbegeleider op je school luistert naar je vragen en helpt je verder bij problemen op school of thuis zoals bijvoorbeeld pesten, scheiding, conflicten, leerproblemen, leerstoornissen. 
  • De begeleidende klassenraad komt op geregelde tijdstippen samen om je studie op te volgen. Zo heb je meer kans op slagen. Deze klassenraad bespreekt ook je resultaten en kan individuele begeleiding aanraden. 

2. CLB (Centrum voor Leerlingen Begeleiding)

Het CLB (Centrum voor Leerlingen Begeleiding) kan je ook helpen om een geschikte richting te kiezen. Je bent altijd welkom bij het CLB. Aarzel niet om rechtsreeks een afspraak te maken bij het CLB of via de school. 

3. Opleidingenzoeker 

Vind snel en gemakkelijk de geschikte studierichting met onze opleidingenzoeker. Je kan de finaliteit, het studiedomein en de graden aanduiden. Je ziet in welke scholen je jouw studierichting kan volgen. Je kan ook zien in welke school je een specifieke richting kan volgen.