Leer op school én op de werkvloer 

Bij duaal leren leer je in op school én op de werkvloer. Zo doe je ervaring op die in de toekomst goed van pas komt bij je zoektocht naar een job. 

Je krijgt ook een realistisch beeld van het werkveld, je ontwikkelt heel wat praktische competenties en je leert werken met de nieuwste technologie en modernste infrastructuur. Zo studeer jij af met een stevige voorsprong. 

Hoeveel dagen je per week op de werkplek leert, hangt af van je studierichting. Je kan duale studierichtingen volgen in het voltijds secundair onderwijs (so), in centra voor deeltijds onderwijs en het buitengewoon secundair onderwijs (buso). 

Een bedrijf vinden en een contract afsluiten 

De school helpt  je om een werkplek te vinden. Na een intakegesprek sluiten jij, je school en het bedrijf waar je gaat werken een overeenkomst. 

Je school blijft je de hele tijd ondersteunen en begeleiden. Een mentor in het bedrijf helpt je met al je vragen en zorgt voor je opleiding op de werkplek. 

Geld verdienen 

Afhankelijk van de duale opleiding die je volgt en van hoeveel uur je zal doorbrengen op de werkplek, verdien je al geld. Dat verschilt dus van opleiding tot opleiding. 

Voor een opleiding met minder dan 20 uur per week op de werkplek word je niet betaald. 

Voor een opleiding met 20 uur of meer per week op de werkplek, kan je wel worden betaald. Je krijgt dan ofwel een betaalde overeenkomst alternerende opleiding of een deeltijdse arbeidsovereenkomst. 

Verschil stage – duaal leren 

Bij een stage oefen je op de werkplek de competenties die je op school leerde. Bij duaal leren verwerf je ook nieuwe competenties op de werkplek, en doe je dat in het kader van een opleidingsplan. Doorgaans breng je bij duaal leren ook meer tijd op de werkvloer door dan bij een stage.  

Werkend leren (dbso) 

Werken en leren in de vorm van DBSO (deeltijds beroepsonderwijs) bouwt af. In de centra van Werkend Leren Antwerpen kan je nog je DBSO opleiding afwerken als die al gestart werd in 2021, nieuwe leerlingen kunnen nog steeds werken en leren combineren maar in de vorm van duaal leren via Stedelijk Lyceum Zuid en Stedelijk Lyceum Lakbors.  

Zoek een duale opleiding  

Hier kan je al onze duale opleidingen vinden.